söndag, maj 26

Bläckfiskar till för tidigt födda

Jag är ju egentligen inte någon virkare men det här ska jag minsann göra, jag har länge tänkt att jag borde virka lite mer och detta känns som ett ypperligt tillfälle att börja. För tidigt födda barn är något som verkligen ligger mig varmt om hjärtat sedan jag själv fick barn, jag kan inte föreställa mig vilken utmaning man som nybliven förälder ställs inför med ett litet barn som kommit före "sin" tid. Och det känns fint att kunna göra något litet för barnen och deras föräldrar.

Det är Babydjungeln som har dragit igång projektet och hittills är elva neonatalavdelningar över hela landet med och tar emot bläckfiskar. Bläckfiskens armar påminner om navelsträngen och tiden i magen och ger trygghet till en nyfödd liten en när den inte kan vara nära sina föräldrar.

Man ska tänka på att använda ekologiskt bomullsgarn eller tex bambugarn och absolut inte akryl eller något annat garn som luddar då detta kan vara skadligt för bebisens lungor. Bläckfisken måste gå att tvätta i 60 grader och armarna får vara max 22 centimeter utdragna.

Jag hoppas att jag lyckats inspirera fler till att virka bläckfiskar till en liten någonstans i landet! :)

Projektets Facebookgrupp med massor av inspiration och information.

Mönstret till bläckfisken och mer om projektet finns att läsa här!


3 kommentarer:

 1. Vilken toppenidé! Håller med, har blivit bra blödig sedan jag blev mamma... Men här skall virkas bläckfiskar! Är inte heller en virkare av stora mått, men en bläckis skall man väl få till!
  :-))))

  SvaraRadera
 2. Hej och välkommen i gänget, gäller även till Zoo Keeper.

  Jag blir så glad att se detta spridas. Mycket fint av er.

  Jag bloggar om ditt inlägg på min blogg kalkstenspyssel.blogspot.se.

  Välkomna att titta förbi.

  /Linda Öbeg
  Ambassadör för Linköping och Visby neonatalavdelningar

  SvaraRadera
 3. Vad fint! Ska skicka vidare tipset till de jag vet virkar!

  SvaraRadera